AlergiaTest

Testy alergiczne odczulanie Bicom BRT Alergia Lublin

Autoryzowany gabinet terapii Biorezonansowej Bicom BRT

lublin, w lublinie, łęczna, świdnik, zamość, kraśnik, nałęczów, puławy, biłgoraj, lubartów, radom, parczew, opole lubelskie, chełm, krasnystaw, sandmierz, janów lublski

Alergia Lublin Alergia w Lublinie Alergia Świdnik Alergia Kraśnik Alergia Puławy Alergia Zamość

Dieta niemowląt

Dieta niemowląt Bicom, Lublin Prawidłowy rozwój niemowląt jest w znaczącym stopniu warunkowany przez odpowiednią dietę, dostosowaną do potrzeb maluchów. Każda matka powinna zatroszczyć się o dostarczenie swemu dziecku wszystkich substancji, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania.

Zarówno światowe, jak i polskie ośrodki kliniczne oraz instytucje zajmujące się żywieniem dzieci są zgodne, że najkorzystniejszym sposobem żywienia noworodka i niemowlęcia jest karmienie naturalne. Pokarm kobiecy (ze względu na swój optymalny skład odżywczy, a także właściwości obronne i zapobiegające zakażeniom) najwłaściwiej zabezpiecza potrzeby niemowlęcia. Karmienie naturalne jest uznawane za możliwie najlepszy sposób żywienia niemowlęcia, ale nie zapobiega w 100% występowaniu choroby alergicznej. Jeśli dziecko jest genetycznie predysponowane do nadwrażliwości pokarmowej, alergia pokarmowa występuje wówczas częściej niż u karmionych piersią, a schorzenie może wystąpić podczas karmienia piersią. Gdy karmienie piersią jest niewystarczające lub niemożliwe, konieczne jest stosowanie mieszanek hypoalergicznych, opartych na hydrolizatach białkowych.

Matka powinna, za radą lekarza, wybrać odpowiednią dla swego dziecka mieszankę hypoalergiczną. Odpowiednią, czyli przede wszystkim taką, którą dziecko dobrze toleruje, i która jest zbliżona składem do pokarmu kobiecego pod względem najważniejszych składników: białek i węglowodanów, tłuszczów, witamin i składników mineralnych. Przyjmuje się, że u około 90% małych Pacjentów uczulonych na mleko, mieszanki o wysokim stopniu hydrolizy białka nie dają objawów ubocznych. Jednak u pozostałych 10% Pacjentów istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia różnego typu reakcji alergicznych. Mieszanki hypoalergiczne mają zastosowanie lecznicze, głównie w wypadku nadwrażliwości na białka mleka krowiego. Natomiast hypoantygenowe zalecane są w celu zapobiegania chorobom alergicznym. Są to hydrolizaty białkowe, różniące się rodzajem zawartego w nich białka oraz stopniem jego hydrolizy. Źródłem białka do produkcji mieszanek hypoalergicznych są: kazeina, białka serwatkowe mleka krowiego, izolaty białka sojowego, kolagen wołowy. W wyniku różnie nasilonej hydrolizy, ultrafiltracji i absorbcji, struktury białek zostają rozłożone do związków prostszych. Procesy te nie pozbawiają białek ich wartości odżywczych, powodują natomiast obniżenie w różnym stopniu ich właściwości alergizujących w porównaniu z białkami natywnymi. Stosując mieszanki hypoalergiczne (lecznicze) należy pamiętać, że termin "hypoalergiczny" nie oznacza "niealergiczny". Dobór właściwej mieszanki do żywienia chorego dziecka wymaga dobrej znajomości jej składu oraz bardzo wnikliwego, indywidualnego rozważenia stanu klinicznego osoby uczulonej. Każda mieszanka dla niemowląt, zanim trafi do naszych sklepów, jest dokładnie przebadana klinicznie. Najdłużej na polskim rynku, bo ponad 40 lat, są hydrolizaty kazeiny mleka krowiego o wysokim stopniu hydrolizy. Po nich pojawiły się także hydrolizaty białek serwatkowych, zaliczane do grupy mieszanek hypoalergicznych. Znalazły one zastosowanie głównie w leczeniu niemowląt i dzieci z nadwrażliwością na białka mleka krowiego. W wyniku intensywnej hydrolizy tych białek ich potencjalna siła alergizująca została bardzo znacznie zredukowana. Daje to dużą pewność, że po ich podaniu dziecku choremu nie pojawią się kliniczne objawy alergii na białka. Wysoki stopień hydrolizy białka nieco zmienia walory smakowe i zapachowe tych preparatów. Jednak obserwacje kliniczne wskazują, że zastosowanie ich w diecie eliminacyjnej u młodych niemowląt daje duże szanse na zaakceptowanie tych mieszanek zarówno pod względem smakowym, jak i zapachowym.